Vintermamma

11-2015 Vintermamma
Når du får barn på denne tiden av året er det lett å føle seg litt innestengt. Det er kaldt og glatt ute og ikke like fristende å trille en tur som på sommeren. Det tar lang tid å kle på seg selv og knøtten, og innen du kommer deg ut er det tid for ny amming.
Dagene er korte. Det er et lite blaff av lys og sol på formiddagen, men så mørkner det fort. Vi trenger sol og dagslys, så det er ikke rart man depper litt når høsten og vinteren setter inn.
Gravide drømmer om hvordan livet med en liten knøtt kommer til å bli. Drømmene har nok litt rosa skjær og en ser for seg babykos og lykkefølelse. En ser ikke så mye såre bryst, en baby som gråter både om dagen og natten, og følelsen av aldri å komme i mål med husarbeid, venninnebesøk som ble utsatt igjen og den gode lukten av hjemmebakt er et blekt minne.
Når pappan kommer hjem fra jobb hadde du tenkt at han skulle bli møtt av en strålende og glad kone som har kost seg hele dagen med småttingen og laget nydelig middag med lys på bordet.
Han kommer antagelig hjem til en kone som har båret rundt på en liten knøtt med vondt i magen. Den ene ammingen har gått over I den neste og du har ikke rukket å spise frokost. Småttingen har sovet 10 minutter og så er det bæring igjen. Du lengter etter en dusj, men kanskje aller mest etter å sove- lenge-en uke minst.
Og du tenker at det bare er du som har det slik. Du ser bare venninner som har sovende, rolige barn. De serverer hjemmebakte rundstykker og skal ha slekten på søndagsmiddag. Ammingen er bare å sette seg til rette i sofaen og vips så er barnet mett og fornøyd med den siste melkedråper rennende nedover fra munnviken.
Det er bare det at alle har dager de strever litt og jeg tror alle småbarnsmammaer er litt slitne hvis de er ærlige. Så start med å tenke at de fleste har dager hvor ting ikke går helt etter Lykke planen.
Men alle har små stunder i løpet av en dag hvor de opplever litt lykkefølelse .
Du får et fantastisk smil som får mamma hjertet til å smelte. Du opplever noen amminger hvor knøtten sovner mett og fornøyd. Sitt og kos deg litt da. Kjenn på godfølelsen og kikk på munnen som forsatt lager sugebevelser i søvne. De små nydelige nurkelydene, de lange øyevippene som blafrer litt og et lite smil i søvne som om han akkurat mintes en morsom opplevelse.
Har du hatt en slitsom dag synes jeg du skal sitte litt å se på ditt sovende barn og kjenne litt på det lille mirakelet foran deg. Tenk at du er mamma til en så søt liten knøtt. Tenk så utrolig heldig du er.
Det er faktisk 100 vis av jenter som sitter på jobben akkurat nå og gjerne ville ha byttet med deg. De synes du er verden heldigste som kan være hjemme med et barn og kose deg
Det er vanskelig å omstille seg fra et liv som travel arbeidstaker til et stille liv hjemme med bare en knøtt å prate med. Sove lenge i helgene, dra til en venninne eller trene når du har lyst. Dette føles som evigheter siden og det blir en stund til du kan gjøre dette igjen.
Isteden for å prøve å få knøtten til å sove litt til på morgenen (noe som sjelden fungerer) så stå heller opp. Rett etter amming om morgenen er knøtten mett og fornøyd så heng opp noen leker han kan kikke på og la han sitte i vippestolen på badet mens du dusjer. Hvis du snakker eller synger for han blir han trygg fordi han hører at du er der.
Kle på deg og lag en god frokost. Kos deg og tenn et stearinlys. Det synes også knøtten er fasinerende å se på og du kan nyte maten din. Det er så bra å komme igang med dagen. Ikke fall for fristelsen med å skli ned på sofaen foran Tv og bare la den være bakgrunns støy. Du blir så daff og timene går uten at du får gjort noe fornuftig.
Prøv å kom deg en tur ut. Frisk luft hjelper alltid. Start med en kort tur hvis du er redd for at knøtten skal våkne. Gå en runde der du bor eller gå I butikken. Prøv et bæresjal eller en bæresele. Småttinger sover ofte bedre når de blir båret.
Liker du å bake ? Den gode lukten av kanelsnurrer gir deg godt humør og det er en god følelse å ha «gjort noe». Hvis alt skjærer seg kan du fryse deigen og forsette prosjektet en annen dag.
Du må lufte deg litt. Alle trenger litt tid for seg selv. Avtal med pappaen at du går en tur i butikken etter at han har kommet hjem. Start med en kort tur de første gangene slik at du kommer hjem til neste amming.
Jeg lover deg at det virker. Du kommer til å savne knøtten din og løpe hjem til far og barn.
Det er fint for pappan å bli kjent med barnet sitt på sin egen måte uten at du er der. De kommer til å kose seg.
De første besøkene kan du ta til besteforeldrene hvis de bor i nærheten. Finn deg et sted du kan amme, gjerne på et soverom hvis ammingen er litt vanskelig. Da får du fred og ro og kanskje ikke like mange velmenende råd. Inviter venninner hjem til deg og ha «cafe» hjemme hvis du strever litt med amming. Da får du noen å snakke med .

Og pappaer – hvis noen leser dette. Din kjære tenker at du er en kjempeflink pappa. Du tror kanskje at hun ikke tør å overlate småttingen til deg. Det er bare mammahjertet som er så innstilt på å passe på knøtten sin, og da er det ikke er helt lett å slappe av og gå ut en tur. De tenker konstant på hvordan det går. Det går seg til etterhvert. Bare la henne få litt tid. Hun kommer jo hjem og ser at dere har hatt det kjempekoselig og da slapper hun av etterhvert.
Og det har aldri vært en jente som ikke blir glad og rørt over å få blomster midt I uka for å si at hun er en fantastisk mamma.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s