Mye melk- slitsomt for både mor og barn

Mye melkDenne lille søtingen har blitt 4 uker. Det har vært 4 uker med veldig lite søvn for mor og far fordi hun har vært urolig og har grått mye.
Da begynner velmenende råd å hagle inn. Siden de spriker i alle retninger og motsier hverandre er det ikke lett å vite hva man skal høre på.
Ett typisk råd er at mor spiser mat som gir barnet luft I magen. Maten mor spiser går ned I magen og blir fordøyd og blir til proteiner, fett og karbohydrater og er ikke lenger blomkål, løk, melk, kaffe og alt det andre som man skal holde seg unna. Jeg hører stadig nye ting som man skal holde seg unna. Det er en myte. 0,1 % av barn kan ha melke allergi og en veldig sjelden gang eggeallergi.
Så det er bare å spise som vanlig. Grunnen til at barnet har luft I magen ligger I barnets egen mage.

Jeg har vært på flere besøk og vet at mor har veldig mye melk, mye mer enn denne søtingen klarer å spise. Vi prøver derfor blokkamming for å se om det kan hjelpe.
Mor starter på morgenen med å tømme brystene helt med en pumpe. Hun skal holde på til det bare drypper. På første tømming er det 150 ml på høyre side og 90 ml på venstre. Noen mammaer er bare helt unike. Tenk amming hver time og gråting imellom og hun produserer forsatt så mye melk. Her er det mange melkekjertler som jobber.
Så lager vi en plan for det neste døgnet. Høyre bryst er på «vakt» I 3 timer og hver gang hun vil ha mat legger mor til på den siden. Etter 3 timer tar venstre over.
Hun får så mye melk at hun ikke klarer å svelge unna. Etter noen sug blir hun urolig og spreller og kaver. Mor og far har tenkt at hun har vondt i magen og har gått rundt og bysset henne. Noen ganger er det luft, men ganske ofte har hun nok bare strevd med å svelge fort nok, så når de har bysset henne har hun grått fordi hun er mer sulten.
Jeg sitter ved siden av mor når hun ammer. Når lillepusen spreller ber jeg mor gi henne en liten pause. Så ammer hun litt igjen før ny pause. Jeg teller 40 pauser på 20 minutter. Når en ser på andre ammet er det jo vanligvis slik at barna ligger stille og avslappet og suger og suger. Armene ligger slappe ved siden av kroppen. Mor må bare venne seg til at hun må amme litt annerledes. På slutten blir hun litt roligere og det går lenger mellom pausene. Mor lurer på hvor lenge hun skal holde på. Så lenge hun ammer ivrig igjen når hun legger henne til vil hun ha mer.
Nå som hun gjør det på denne måten får knøtten I seg mer melk og klarer å tømme brystet bedre. Da blir hun mettere.
Så skifter vi bleie og så kan mor stimulere henne litt ca 15 min. Holde noen leker foran henne, se ut av vinduet. Når hun gråter litt og gjesper er hun klar for å sove igjen. Vi pakker henne godt inn I et teppe og hun sovner nesten med en gang. Hun er så søt. Lager masse søte lyder i søvne.
Jeg sender spent en sms til mor neste dag. Hvordan ble natten ? Det har gått så mye bedre. Hun har fått ett nytt barn som er mye mer rolig og fornøyd og tilogmed kan ligge å snakke med lekene på babygymmen.
Natten har vært så mye roligere. Hun har ammet og sovnet ganske raskt igjen etterpå. Stor forbedring fra gråtenettene.
Mor har tømt brystene igjen. Det er fortsatt 150 og 90 ml. Hun må fortsette med blokkamming til vi ser det er litt mindre.
Godt for pappa også som endelig kan sove litt han også. Han har vært kjempesnill og har gått timevis på natten og bysset en liten gråtende snupp. Godt å være to når starten er så slitsom.
Har ikke hørt fra dem ennå i dag. Kanskje det betyr gode nyheter at de har fått sovet lenge I dag.
Det er lurt at du har kontakt med en ammeveileder eller helsesøster før du starter med blokkamming slik at du er sikker på at det passer for deg. Knøtten må veies også slik at vi vet at hun går fint opp I vekt. Når vi ser at det har blitt mindre melk går mor tilbake til vanlig amming.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s