Stimuler babyen din

03-2016 Stimuler babyen din
Det er mange som ikke tenker på at babyer trenger litt stimulering og underholdning. Allerede fra de er nyfødte er det fint å legge inn litt stimulering. Du starter med amming slik at knøtten er god og mett, og så skifter du bleie slik at du vet at de har det bra.

Bruk fargerike leker fra de er nyfødt
Så tar du frem noen fargerike leker som gjerne lager litt lyd og lar knøtten kikke på dem. Syng en sang og klapp hendene til småttingen sammen når du synger. Sykle litt med beina, eller legg de på magen og la det ligge en fin leke foran som du flytter til høyre og venstre mens du rister den og lager lyd. Hold de i hendene og trekk de opp i sittende stilling og se om de hjelper til når de blir litt større og kan holde hodet.
Når barnet er fornøyd av stimuleringen vil det lage en knirkelyd eller starte å gråte litt. «Ok, det var kjempekoselig, men nå er jeg klar for å sove litt igjen». Pakk de da godt inn i ett teppe og legg det til å sove.

Lag en døgnrytme
Denne rytmen med mat, skift og stimulering gjør at de sover bedre og gråter mindre. Hvis de gråter intenst kan du prøve å få oppmerksomheten deres med lyder. «Smatte på en hest», «Rrrrr lyd» eller si » Hei, også navnet» flere ganger. Bruk en leke som lager lyd til det samme og se om du kan få de litt ut av gråtemodus.
Hvis de liker å ligge på stellebordet på badet og blir stille der – går du dit. Ha gjerne en fin uro på badet slik at de kan ha noe å kikke på. Har sett noen fine med 3 sommerfugler som går rundt. Da forandrer inntrykket seg og det er spennende å se på lenger.

Ikke hold på for lenge
Barn trenger ulik stimulering så pass på signalet om at det er nok slik at du ikke holder på for lenge. Noen barn synes 5 minutter er nok – andre trenger mer underholdning.Noen barn er sarte, så da vil masse underholdning bli for mye. Andre kjeder seg lett og er glad i masse underholdning. Prøv å finne ut hvilke type barn du har. Hvis du holder på for lenge kan de starte å gråte fordi de er slitne – så pass på å legge de ganske raskt når de sier de er fornøyd.

Sitte i en vippestol
Etterhvert kan de trene litt på å sitte litt i en vippestol mens du holder på med litt husarbeid. Gi de en bøyle med fargerike leker på stolen. Det er fint med ting som kan byttes ut også, slik at du får forbi og snakker litt og bytter til en ny leke. Den første tiden er det kanskje nok med 5-10 minutter og så kan du øke litt etterhvert. Etter noen minutter kan du legge de under en babygym på gulvet. Det er fint å ligge litt på magen og trene på å løfte hodet også, men da må du nok sitte ved siden av og snakke og underholde litt med å legge leker foran. Fordi den første tiden er de ikke så sterke og vil bare ligge slik noen veldig få minutter.

6-8 mnd mer underholdning
Kanskje du kan legge inn flere runder om dagen. Alle barn liker å bli sunget for. De kan sitte på kneet mens du synger «Ride, ride ranke» eller du kan legge inn dine egne bevegelser til «Bæ,bæ lille lam». Ha litt «Babygym-time» med musikk og bytt ut leker litt i løpet av dagen. Mange barn ligger med masse leker rundt seg på gulvet, men de ligger på samme plass og flytter seg jo ikke. Heng bare opp en leke i babygymmen og skift til en annen innimellom når du går forbi. Da holder de interessen mye lenger. Ha en lekekasse, og legg bort en leke samtidig som du tar frem en ny.
En koseape med mange farger kan være en fin skravlevenn hvis du setter den foran barnet når du skal gjøre noe. Den får da høre hele historien om hvordan dagen har vært.
En bamse kan brukes til å kile – og du får trillende latter i belønning. Du kan lese bok når de klarer å sitte på fanget og kan få oppmerksomheten i korte øyeblikk ved å si «Seee, kua sier møøø» mens du tapper på bildet med fingeren og lager lyd. Noen bøker har knapper med lyd og neste trinn er at de begynner å trykke på knappen selv.

Kos dere sammen med knøttene deres. De sover bedre og gråter mindre hvis dere underholder litt i løpet av dagen. Unntak er TV som gjør de mer stresset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s