Trøtting klubben

09-2016-line-lilleby-bering
Denne lille søtingen har blitt 2 uker. Hun synes det er såå koselig å ligge inntil mamman sin og amme og da drømmer hun seg bort og sovner før hun rekker å spise all maten hun trenger.
Dette gjorde jo at mamma fikk veldig lite melk. Kroppen til mor reagerte med å tenke at det var vel bare noen dråper hun ville ha og justerte produksjonen etter det. Da jeg møtte henne var hun 7 dager og hadde grått masse. Mor og far bysset og bysset og lot henne amme ofte. Men siden det ikke finnes et vindu inn i magen er det jo ikke lett å se hvor mye hun får i seg. Det blir ikke så mye mat som finner veien ned i magen når knøtten sover med brystet i munnen. Mor strøk og vekket henne litt og hun sugde et par ganger, men når helsesøster skulle veie hadde hun ikke lagt på seg nesten noe.
Her måtte vi legge en plan. Det viste seg at mor hadde bare 5 ml melk – så det var lurt at knøtten ammet i 10 minutter på hvert bryst. Mor koste på henne for å minne henne på jobben, og passe på at hun ikke bare sovnet.
Etterpå tok pappa over. Han hadde brukt 45 minutter på å få i henne mat med kopp. Ikke lett å få noe inni en munn som er lukket og eieren sover. Han fikk kanskje til 10-20 ml. Vi bytter til flaske. En luring på 7 dager bør ha ca 70 ml til et måltid – så hun trenger mer mat enn dette. Hun spiser med øynene lukket, men munnen jobber og 45 ml forsvinner før hun sovner.
Dette skrives opp på skjemaet de har fått av meg og vi begynner å jobbe for å få i henne nok mat på 24 timer. Akkurat nå er amming bare en liten bonus. Det er matingen med flaske som blir hovednæringen.
Når mor får mer melk kan vi begynne å gi henne mm isteden for erstatning. Mor pumper seg hver dag kl 09 og vi ser at mengden kryper sakte oppover. 35 ml kommer neste dag. Hun har jo på en måte mistet 1 uke med stimulering så det blir litt som å starte på dag 1 igjen.
Det er ganske slitsomt å pumpe så mye. Det er mye utstyr som skal vaskes så etter en uke lurer jeg på om mor har lyst til å prøve hjelpebryst for å få en variasjon. Pappa har begynt å jobbe igjen – så da er det ikke så lett å få til pumping på dagtid når han ikke er hjemme og knøtten er urolig.
Lilleknøtten spiser mye mer allerede, så vi fyller hjelpebrystet med ca 70 ml og så ser vi hvor lenge hun orker å suge. Da får hun litt melk fra mor og resten fra hjelpebrystet. For å være sikker på at det blir nok og at hun ikke sovner igjen fyller mor det som er igjen i hjelpebrystet etter ammingen over på en flaske mater henne etterpå.
Det er spennende å se hva som skjer. Vi taper de tynne slangene på brystknoppen og klipper de i passe lengde. Mor må se at det renner melk i slangen eller høre etter boblelyder ifra flasken. Begge deler er tegn på at melken går inn i henne når hun suger.
Mor synes hun suger litt sterkere og selv om hun sovner ganske raskt fortsatt har hun fått i seg 30 ml fra hjelpebrystet. Etterpå tar hun 40 ml på tåteflasken. Så bra at det fungerer. Med hjelpebryst får mor litt lenger stimulering og knøtten får å seg mer mat. Da trenger hun ikke pumpe så ofte. Hun kan ta noen dager pause og så heller pumpe ett par dager til helgen når pappan er hjemme igjen.
Det blir spennende å se om melkeproduksjonen øker og når knøtten klarer å få ut nok melk av brystet uten hjelp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s