Melkeproduksjonen går nedover

M12-2015 Ammehjelp for trøttingeramma var veldig fortvilet når hun kom til meg. Knøtten hennes er 2 uker og melkeproduksjonen har gått fra 90 ml til 20ml. Hun har fulgt rådene om å amme lenge og har ammet 1 time hver gang. Tilslutt hadde hun nesten mistet følelsen i føttene. Hun pumpet ett par ganger i tillegg – men tiden strakk ikke til for mere pumping. Knøtten gråt med en gang hun prøvde å ta henne av puppen enda så lenge hun hadde fått mat.

Mor hadde gitt NAN på flaske siden hun ble født i tillegg til ammingen. Men den siste tiden har hun ikke lagt nok på seg.

Hun hadde hørt om fet ettermelk og prøvde alt hun kunne at barnet skulle amme lenge og få med den. Det stemmer ikke. Etter 6 sug får barnet fet melk, så det er ikke nødvendig å holde på så lenge. Barnet kan selvsagt få kose seg, men akkurat må mor gjøre noe med melkeproduksjonen.

Jeg startet med å sjekke tungebåndet til denne lille søtingen. Hun hadde stramt bakre tungebånd og det var bare 3 mm fri tunge ytterst. Gjennomsnittlig er tungen ca 16mm – så det var ganske lite bevegelse i tungen. Den kunne ikke følge fingeren min på gommen, og når hun gråt gikk tungen ned. Foran ble tungen ble helt rett når hun gråt.

Jeg lot henne suge på fingeren min for å sjekke sugetaket og ganen. I tillegg til kort tunge hadde hun høy gane. Ikke rart at hun synes det var litt vanskelig å suge. Jeg kjente også gommen gnagde – så det er årsaken til at mor sine brystknopper er ømme.

Så la vi henne til for å sjekke hvordan hun sugde og hvor mye melk hun fikk ut. Hun sugde og sugde. Gode bevegelser i kinnene og svelgelyder. Vi passet på stort gap og at puten var i riktig høyde.

Etter 15 minutter amming på begge bryst hadde hun tatt 20 ml. Mor ville gjerne sjekke om lang amming var bedre – så vi lot henne fortsette og amme. Hun holdt på i tilsammen 1 time. Da hadde hun fått i seg 5 ml mere melk. Det ble en liten aha opplevelse for mor. Barnet søkte fortsatt etter mer mat, så mor gav henne på flaske.

Mor har jo hatt mye mere melk, men jeg tenker at det korte tungebåndet gjør at hun ikke klarer å få nok. Med skjold suger hun mye bedre, men siden mors sin melkeproduksjon har gått ned er det viktig at hun pumper i tillegg for å øke det igjen. Kroppen justerer nemlig melkeproduksjonen etter hvor mye melk barnet tar ut, så da må pumpen hjelpe til med å lage større etterspørsel.

Vi lager en plan hvor mor ammer 15 min på hvert bryst. Så gir hun 60-80 ml på flaske til hun blir mett og tilslutt pumper hun begge bryst.

Mor har dobbeltpumpe. Det er supert. Da blir hun raskere ferdig og det blir sterkere stimulering. Hvis hun pumper 10 minutter og så tar hun en pause mens hun dusjer eller spiser frokost, og deretter pumper 10 minutter igjen oppfatter kroppen det som 2 stimuleringer. Rekker hun ikke det kan hun pumpe 10 minutter.

Da vet vi at knøtten får nok mat (15 % av kroppsvekten sin på 24 timer) Ammingen blir bonus akkurat nå.

Vi må ses igjen om 1 uke for å sjekke at knøtten får nok mat og melkeproduksjonen har begynt å øke litt. Hvis hun fortsatt ikke får ut så mye melk er det nok lurt å be legen om å sende en henvisning til klipping av tungebåndet. Det vil gjøre at det blir lettere for henne å få ut melk – og da vil mor sin produksjon øke igjen.

(I dag har jeg bilde av min lille fotomodell.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s