Følg oss på Facebook

Fra flaske tilbake til brystetAmmekontoret_facebook

Jeg var på besøk hos en mor med en nydelig liten datter på 2 uker som bare ble matet med tåteflaske. Mor pumpet seg og gav morsmelken på flaske. Mor lurte på om det var mulig å få datteren til å amme litt. Mor hadde mye melk og hadde symptomer på melkestase med litt feber og smerter i brystet.

Jeg spurte om småttingen hadde ammet i det hele tatt. Det hadde hun – men mor hadde vært urolig for at hun ikke ble mett og hadde pumpet seg og gitt på flaske i tillegg. Tilslutt hadde hun bare gitt datteren flaske.
Jeg var spent på å se hva som skjedde når jeg la datteren til brystet. Ville hun starte å suge eller hadde hun glemt at det kom melk fra brystet også. Hun var veldig sulten og utålmodig så det var ikke et ideelt utgangspunkt å starte med. Det er lettere når man legger de til brystet når de viser de første tegn på å være sulten.
Jeg bad mor om å melke ut noen dråper og dryppe dem inn i datterens munn. Hun kavet og søkte bort fra brystet. Siden hun var så sulten og gråt hjalp jeg henne å legge til. Datteren hadde for lite gap – så vi måtte prøve flere ganger før hun gapte stort nok og fikk mye bryst inn i munnen. Mor har store bryst og de var ganske fulle av melk – så det var ikke lett for datteren å få tak. Jeg forklarte til mor at hun kunne håndmelke litt neste gang når hun skulle gjøre dette alene – så ville brystet bli lettere å få fatt i for datteren.
Hun ammet kjempefint og vi hørte at hun svelget. Mor fikk låne en cosifix pute av meg – og sytes den var helt super. Hun hadde  brukt en hodepute som var for lite og myk og hun hadde ikke klart å få til noen god ammestilling fordi datteren sled unna.Ammekontoret_Amming

Etter 15 min var hun fornøyd. Vi skiftet derfor bleie på henne og la henne til det andre brystet også. Det er lurt å amme litt fra begge bryst slik at mor får tømt brystene og unngår melkestase når det går for lang tid når brystene bare tømmes hver 6 time. Hun ammet 10 min der og så sovnet hun.
Mor sa hun aldri hadde sett datteren så mett og fornøyd siden hun ble født. Jeg anbefalte at hun fortsatte å bare amme – slik at datteren fikk dreisen på det og ventet med flaske til ammingen fungerte godt. Det kan være litt forvirrende for småttinger som er så små og bli matet på ulike måter. Med flasken trengte hun ikke gape så mye og det var tydelig når vi skulle legge henne til at hun ikke gapte så stort nok til å få et godt sugetak.
Dagen etter snakket jeg med mor og ammingen hadde gått fint. Hun måtte forsøke 2-3 ganger å legge til før det ble riktig sugetak. Melkesprengen var borte og hun kjente at datteren klarte å tømme begge bryst godt.

 

Putetårn og ammeputer med isoporkuler fungerer dårlig

I dag har jeg vært hos en mamma som har slitt med såre bryst i 2 mnd. Det startet på sykehuset hvor travelt personell ikke hadde tid til å se på amming og feil ammestilling førte til sår på brystknoppene. Helsesøster har også kikket på henne og sagt at hun har riktig ammestilling. Men den kan jo ikke være riktig når hun har sår på begge brystknopper og det er kjempevondt å amme.
Hjemme har småttingen blitt ammet på et tårn av puter og tronende på toppen en ammepute med isoporkuler. Ammestillingen starter kanskje bra – men den myke putehaugen gjør at småttingen siger nedover og må suge hardt for å holde brystknoppen i munnen.
Jeg har byttet ut putetårnet med en cozifix ammepute og på bildet i midten ligger han fint og stabilt på denne puten. Det gjør at ammestillingen holder seg konstant under hele ammingen.Ammekontoret_Amming2
Øre, skulder og hofte skal ligge på rett linje, og mor skal trekke han tett inntil seg og støtte han godt med en hånd på ryggen.
Sår på ytterkanten av venstre bryst betyr at barnet må flyttes litt mot venstre fordi det suger brystknoppen litt ut av stilling.
Mor har hatt smerter på 5-6, men når dette også ble rettet opp ble det også mindre vondt. På det høyre brystet er det et sår som en strek midt på som holder på å gro, men er ømt.
Når det er så vondt å amme snøres blodårene inni brystet sammen og oxytocin kommer ikke frem til melkekjertlene slik at de får tømt seg. Han var derfor urolig og sutrete på brystet. Han suger hardt for å prøve å få ut noe melk. Han slipper brystet , suger litt, slipper brystet og kaver og stresser. Det er fordi han ikke får noe særlig melk ut. Mor må ta ibux x 4 og varme brystene med varme kluter – slik at blodårene utvider seg og oxytocinet kommer frem slik at melken starter å renne.
Mor kjente forskjell med en gang. Hun kjente at melken rant lettere. Han lå rolig og fint og koste seg med ammingen etter dette – og sugde ikke så hardt.
Brystknoppene vender litt utover – så den vanlige stillingen med nesen hans mot brystknoppen fungerte ikke. Da var brysknoppen litt flatklemt når den kom ut igjen. Vi måtte derfor flytte han litt mot venstre. Da så brystknoppen fin og rund ut når han var ferdig med å suge.
Mor har pumpet seg 6 ganger i døgnet – og en gang på natten. Det er imponerende at hun har så stor melkeproduksjon på tross av alle ukene med problemer. Når det har vært for vondt og amme har hun gitt han med flaske. Jeg så på pumpingen også og ser at hun bør bytte pumpeskjold fra 24 til 21 for ikke å få for mye bevegelse i brystknoppen under amming. Hun fikk låne en Medela dobbeltpumpe og da gikk det så mye raskere når hun pumpet begge samtidig.
Til å begynne med anbefaler jeg at hun bare amme 2-3 ganger i døgnet slik at sårene får mulighet til å gro, så kan hun øke litt forsiktig med en amming om gangen etter hvert som brystknoppene gror og tåler litt mer. Hun har til nå tatt ett par dager pause og så ammet alle måltider neste dag. Det har nok gjort at brystene har blitt vonde igjen. Etter 2 besøk er vi på god vei.