Livet blir satt litt på vent med en nyfødt i huset

Livet blir satt litt på ventDu har kommet hjem med en liten nyfødt fra sykehuset. Ammingen har så vidt kommet igang og du er litt matt pga mangelen på søvn. Men du er litt «high» pga det fantastiske lille nurket du har fått.
4 uker senere er du kanskje litt mer matt og sliten. Nattamming og gråting gjør at du er litt tappet for energi. Var det ikke slik at småknøtt ammer hver 3 time og sover som små engler i mellom. Mor kan pusle rundt I sitt lille hjem og lukten av nybakt møter gjester som kommer på besøk.
Det er mange som begynner å stresse litt på denne tiden. Mellom 1 og 2 mnd er det mange som tenker at de gjør noe feil, eller har for lite melk fordi knøtten ikke følger 3 timers mønsteret. De våkner flere ganger hver natt og
– så begynner rådene å hagle inn.
Men de hjelper lite. Knøtten fortsetter å våkne og vill ha mat ofte. Du må stå opp 2-3 ganger hver natt og knøtten sover bare når han ligger inntil deg. Nesten umulig å legge han I bagen sin. 30 min senere så gråter han igjen.
Du må forandre måten du tenker på. En liten knøtt ammer hver time noen ganger, andre ganger hver 2 time. Noen ganger vil knøtten amme 3-4 ganger etter hverandre med bare korte pauser. Hvis du lager et ruteark for en uke og fargelegger gult på hvert klokkeslett han har ammet og blått når han sover vil du se at ingen av dagene er like. Så slutt å streve med å få sjeldnere amming. Det er ikke verd energien – fordi du ikke får det til. Dette mente man var riktig på 60 tallet. Alle mødre fikk beskjed om å følge faste tider. Det gjorde at mødrene mistet melken eller fikk brystbetennelse og veldig få fikk til amming.
Fra nyfødt til 3 mnd er det best å ta dagen som den kommer. Prøv å ta deg noen lurer på dagen hvis natten har vært slitsom. Ikke tenk så mye på hvor lenge siden det er siden du ammet. La knøtten få en skvett ganske ofte når de er våkne og gi gjerne en kosepupp når de skal sove igjen. På denne måten sikrer du god produksjon av melk og knøtten legger fint på seg. Får minsten i seg godt med mat på dagen trenger de ikke amme så ofte på natten.
Når lilleprinsen er 3 mnd skjer det litt endringer frem mot han blir 6 mnd. Han er sterkere så antagelig ammer han mer og raskere, hvis han ikke er en liten luring som har stort sugebehov. Da kunne han amme hele døgnet i ett sett hvis han fikk lov. Han ammer forsatt 8-10 ganger I døgnet – så ingen lettelse der og 1-3 ganger på natten.
Når han blir 6 mnd begynner han med litt mat og skal trene seg på litt ulike smaker de neste ukene. Gradvis innfører du måltider og nå kan du begynne å tenke faste tider og litt mer system på dagene. Amming kommer litt innimellom maten.
Hvis du har en knøtt på 2 måneder har du 4 måneder igjen med selvregulert amming. Flytt fokus. Nyt tiden og tenk på hvor viktig det er at de får masse kroppskontakt. De vil helst bli bært og være sammen med dere. Du får er rolig barn hvis du koser mye. Det er trygt og godt nær mor og far. Du får ikke gjort så mye annet denne tiden, så le litt av hybelkaninene som fyker avsted.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s